Ivar Ballangrud

Ivar Ballangrud (7. mars 19041. juni 1969) var ein norsk skøyteløpar frå Lunner i Hadeland. Han var ein av dei beste skøyteløparane i verda i ein periode på 15 år, frå gjennombrotet som langdistanseløpar i 1924 og fram til 1939. Ballangrud utgjorde «Hadelandstrioen» saman med Michael Staksrud og Hans Engnestangen.

Ivar Ballangrud

Fødd 7. mars1904
Lunner
Død

1. juni1969 (65 år)
Trondheim

Yrke skøyteløpar
Ivar Ballangrud på Commons

. . . Ivar Ballangrud . . .

Som nittenåring gjorde Ivar Ballangrud sitt gjennombrot nasjonalt og internasjonalt i 1924, sjølv om det var for seint i sesongen til å bli med til Vinter-OL i Chamonix. Under VM i Helsingfors det året var han var parkamerat med finnen Julius Skutnabb, som nettopp hadde vorte olympisk meister i 10 000 m. Ballangrud slo finnen som var på heimebane. Dette var den første verdsmeisterskapen der Ballangrud deltok. Etter at den neste sesongen vart øydelagd på grunn av revmatisme, kom Ballangrud tilbake i 1926 og vart både noregsmeister og verdsmeister.

Under Vinter-OL i St. Moritz i 1928 vann Ballangrud si første olympiske gullmedalje. Det var då han vann på 5 000 m. Dessutan skaffa han seg ein sølvmedalje på 1500 m. Enno ein olympisk sølvmedalje fekk han fire år seinare, under OL i Lake Placid. Han kunne nok ha vore favoritt til å vinne enno fleire medaljar under dette OL, om ikkje distansane hadde vore arrangert som fellesstart, den rådande nordamerikanske metoden.

Ballangrud sin store sesong var i 1936, då han vann NM, EM, VM og tre OL-distansar; 500, 5 000 og 10 000 meter, pluss sølvmedalje på 1500 meter. Berre lagkameraten Charles Mathiesen kunne stogge Ballangrud i å vinne den distansen. 500-metersigeren var omdiskutert. Tilskodarar med stoppeklokke hadde langt dårlegare tid for Ballangrud enn den offisielle tida, og pressa hevda at det hadde oppstått ei misforståing mellom tidtakarar og protokollføraren, noko arrangørane lét vere å rette opp i av prestisjeomsyn. Sigeren gjekk difor til Ballangrud i staden for Georg Krog som mange meinte var den rette vinnaren.

I tillegg til lengdeløp på skøyter var Ballangrud aktiv i sykling og skihopping. Han var blant dei første norske idrettsutøvarane som konkurrerte i Sovjetunionen, men han høyrde til aldri Arbeidernes Idrettsforbund. Under og etter idrettskarrieren dreiv han sportsbutikk, først i Drammen og seinare i Trondheim.

Gjennom heile karrieren skøyta Ballangrud inn til fem verdsrekordar:

Event Result Date Venue
5,000 m 8.24,2 19. januar1929 Davos
5,000 m 8.21,6 11. januar1930 Davos
3,000 m 4.49,6 29. januar1935 Davos
5,000 m 8.17,2 18. januar1936 Oslo
10,000 m 17.14,4 6. februar1938 Davos

. . . Ivar Ballangrud . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Ivar Ballangrud . . .

Previous post Kystpilegrimsleia
Next post Kommunar i Libanon