Hjarte

Eit hjarte eller hjarta (latincor, genitiv cordis, fleirtal corda) er eit holt, muskulærtorgan som pumpar blod eller andre kroppsvæsker gjennom kroppen ved å gjennomføra stadige rytmiske samantrekningar. Det finst krinsløpssystem utan hjarte (t.d. hos leddormar), med eitt hjarte (t.d. hos kjevemunnar) og med fleire hjarte (t.d. hos slimålar). Hos dyr som har lukka krinsløpssystem (t.d. virveldyr) pumpar hjartet blod gjennom blodårer, medan det syter for at all kroppsvæske strøymer gjennom heile kroppen hos dyr som har ope krinsløpssystem (t.d. leddyr).

For hjarter i samband med kortspel, sjå kortfarge.
Illustrasjon av eit menneskehjarte. Illustrasjon: Patrick J. Lynch

. . . Hjarte . . .

Hjarte og lunger (frå ein gamal utgåve av Gray’s Anatomy)
Menneskehjartet i prinsipp, sett framanfrå. Kvite pilar syner normal blodstraum.
1: høgre framkammer 2: venstre framkammer 3:øvre holvene 4:aorta (bogen) 5:lungepulsåra (venstre sidegrein) 6:lungevene (nedre venstre) 7:mitralklaffen 8:aortaklaffen 9:venstre hjartekammer 10:høgre hjartekammer 11:nedre holvene 12:trikuspidalklaffen 13:pulmonalklaffen
Ei tredimensjonal ekkokardiografisk framstilling av eit hjarte. Det store biletet syner hjartet sett frå spissen (apeks) inn mot klaffane. Om lag halve hjartekammeret, mot spissen, er fjerna. Dei to små bileta til venstre syner todimensjonale snitt, kor hjartet står opp-ned. Øvst til venstre ser ein dei fire kammera og klaffane mellom for- og hjartekammer, nedanfor ser ein dei venstresidige strukturane, m.a mitral- og aortaklaffen. Sjå teikninga under for forklaring på 3D-biletet.

Foto: Kjetil Lenes

Forklaring til 3D-bilete. MV: mitralklaffen, AV: aortaklaffen, TV: trikuspidalklaffen. Den raude lina syner kor den øvre venstre 2D-sløyfa er teke frå, den blå lina viser til den nedre. Den heile lina er skiljeveggen (septum) mellom hjartekammera, og ytterveggen. Den stipla lina er yttervegg som ikkje er med.

Foto: Kjetil Lenes

Systole i framkammera
Systole i pumpekammera
Slik spreier dei elektriske impulsane seg frå sinusknuten når hjartet trekkjer seg saman

. . . Hjarte . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Hjarte . . .

Previous post Det mongolske riket
Next post Stefan-Boltzmann-lova