Vuosaaren satamarata

Vuosaaren satamarata on Suomen rataverkkoon kuuluva 19 kilometrin pituinen osuus Keravan ja Vuosaaren sataman välillä. Vuosina 2003–2008 rakennettu rata on yksiraiteinen ja sähköistetty tavaraliikennerata, jolla junien suurin sallittu nopeus on 80 km/h.[4] Radan liikennöinti alkoi Vuosaaren satamatoiminnan käynnistymisen yhteydessä marraskuussa 2008, ja samoihin aikoihin Länsisataman konttisatama ja Sörnäisten satama lopettivat toimintansa sekä viimeisetkin osuudet niihin kuuluneista Sörnäisten radasta ja Helsingin satamaradasta purettiin.

Vuosaaren satamarata
Perustiedot
Reitti KeravaVuosaari
Rakennettu 2003–2008
Avattu 28. marraskuuta 2008[1]
Omistaja Suomen valtio
Ylläpitäjä Väylävirasto
Rakennuskustannus 202 miljoonaa euroa
Liikenne
Liikennöitsijä(t) VR
Tavarajunia / vrk 4–5[2]
Tekniset tiedot
Pituus 19,0[3] km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 524 mm
Sähköistys 25 kV / 50 Hz
Sallittu nopeus
  tavaraliikenteessä 80 km/h
Liikenteenohjaus
Ohjauskeskus Helsinki
Suojastus kyllä
Kulunvalvonta JKV
Km   Lyh. Liikennepaikat
 Keravalle
0,0 Sav Savio
 Helsinkiin
Savion tunneli (13,5 km)
Kehä III:n alitus
Itäväylän alitus
Labbackan tunneli (651 m)
Porvarinlahden silta
19,0 Vsa Vuosaaren ratapiha
 metroon
Merkkien selitykset
Infobox OK

Vuosaaren radan suunnitteluvaiheeseen kuului useita erilaisia reittivaihtoja, kuten tunneli Tikkurilaan, pintarata Sipooseen ja liittyminen kaavailtuun itä–länsisuuntaiseen itärataan. Suunnitelmista toteutui kuitenkin Savion rautatietunnelivaihtoehto, Suomen pisin rautatietunneli, joka sijoittuu suurimmaksi osaksi Vantaalle. Kokonaisuudessaan rataan kuuluu kaksi tunnelia, joiden yhteispituus on noin 14,1 kilometriä.[5]

Satamaradan rakentaminen tunneleineen maksoi noin 202 miljoonaa euroa. Rataa käyttää keskimäärin neljä tai viisi junaa päivässä, mikä on huomattavasti ennakoitua vähemmän.[6]

. . . Vuosaaren satamarata . . .

Rata erkanee pääradastaKeravan rautatieaseman eteläpuolella omalle noin kolmen kilometrin pituiselle raiteelleen ja kulkee lyhyen matkaa Savion rautatieaseman ohitse.[7] Saviolla rata siirtyy Suomen pisimpään rautatietunneliin, 13,5 kilometriä pitkään Savion tunneliin.[8][9] Vantaalla tunneli alittaa Leppäkorven, Jokivarren, Päiväkummun, Kuninkaanmäen, Itä-Hakkilan, Hakunilan ja Ojangon.[10][11]

Savion rautatietunnelin pohjoinen sisäänkäynti sijaitsee Keravalla ja eteläinen (kuvassa) Länsisalmessa.

Tunneli päättyy Porvoonväylän eteläpuolella Länsisalmessa ja seuraa Kehä III:a kallioleikkauksessa tien itäpuolella.[4] Kiskot alittavat kehätien Itäväylän liittymän kohdalla Vantaan ja Helsingin rajalla. Helsingin puolella rata jatkuu maan pinnalla Salmenkallion kaupunginosassa noin kilometrin verran, kunnes se siirtyy 651 metriä pitkään Labbackan kalliotunneliin, joka on rakennettu Vuosaaren tietunnelin viereen. Heti tunnelin jälkeen rata ylittää sillalla Porvarinlahden, jonka jälkeen alkaa sataman kahdeksanraiteinen ratapiha.[4][5]

  • Savion tunneliosuuden jälkeen rata mukailee jonkin matkaa Kehä III:a ja alittaa sen Itäväylän liittymän kohdalla.
  • Alle kilometrin pituinen Labbackan tunneli on toinen satamaradan kahdesta tunnelista.
  • Rata ylittää Porvarinlahden 183 metriä pitkällä ratasillalla.[3]

. . . Vuosaaren satamarata . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Vuosaaren satamarata . . .

Previous post Kuorilahti
Next post Tiina Laasonen