Sulkavanjärvi (Siilinjärvi)

Sulkavanjärvi on pieni humusjärvi Siilinjärven keskustan koillispuolella Pohjois-Savossa. Sen pinta-ala on 3,1 neliökilometriä. Etäisyys Kuopiosta on 23 kilometriä pohjoiseen.[2][1][3]

Sulkavanjärvi
Valtiot Suomi
Paikkakunta Siilinjärvi
Koordinaatit 63°06′50″N, 27°41′31″E
Järvinumero 04.651.1.004
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 84,9 m [1]
Rantaviiva 20,33 km [2]
Pinta-ala 3,08 km²[2]
Tilavuus 0,0121 km³[2]
Keskisyvyys 3,8 m [2]
Suurin syvyys 17 m [2]

Sulkavanjärvi

Infobox OK

. . . Sulkavanjärvi (Siilinjärvi) . . .

Sulkavanjärvi koostuu pohjoisesta selkävedestä, josta työntyy etelään useita järven pinta-alaan nähden suuria lahtia (Pyylahti, Oulunlahti, Särkilahti). Järvessä on useita vähintään 10 metriä syviä alueita. Niistä laajin sijaitsee koillisessa, ja sen keskellä on järven syvin kohta. Vähintään 10 metriä syvien alueiden pinta-ala on yhteensä 22 hehtaaria.[2][1]

Sulkavanjärven saariluku on neljä. Järven rantaviiva ja saarten rannat ovat osin soistuneita. Haja-asutus ja kaivostoiminnan sulfaattikuormitus ovat heikentäneet Sulkavanjärven veden laatua, joka luokiteltiin vuonna 2013 välttäväksi. Sulkavanjärven vesitilavuus on 12 069 000 kuutiometriä.[2][1]

Sulkavanjärveen laskee Pöljänjärvi luoteesta ja muutama vähäinen vakavesi pohjoisesta. Sulkavanjärvi laskee Sulkavansalmen kautta etelään Pieni-Sulkavaan, jonka korkeustaso on vain 0,1 metriä alempi.[2][1]

Sulkavanjärvi (04.651.1.004) kuuluu Siilinjoen-Sulkavanjärven alueeseen (04.651), joka on kolmannen jakovaiheen vesistö Vuoksen vesistössä (04). Toinen jakovaihe Siilinjoen valuma-alue (04.65) ja ensimmäinen Nilsiän reitin valuma-alue (04.6). Sulkavanjärvi on laajin Siilinjoen-Sulkavanjärven alueen kahdeksasta vähintään hehtaarin laajuisesta vakavedestä. Toiseksi laajin on Pieni-Sulkava.[4]

Sulkavanjärvi on viidenneksi laajin Siilinjärven 126:sta vakavedestä. Sitä laajempia ovat Kallavesi, Juurusvesi, Iso-Jälä ja Kevätön. Sulkavanjärveä seuraa Pöljänjärvi, Siilinjärvi, Räimäjärvi ja Iso-Petäinen.[5]

. . . Sulkavanjärvi (Siilinjärvi) . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Sulkavanjärvi (Siilinjärvi) . . .

Previous post Dommartin (Nièvre)
Next post Jörg Pfeifer