Seppo Halttunen (teollisuusneuvos)

Seppo Kullervo Halttunen (23. elokuuta1927Ähtäri16. heinäkuuta2013Helsinki) oli suomalainen insinööri, yrittäjä ja yritysjohtaja, joka sai teollisuusneuvoksen arvonimen.[1]

Halttusen vanhemmat olivat pienviljelijä Yrjö Halttunen ja Martta Halttunen ja puoliso Evaliisa Nieminen. Hän opiskeli 1942 Helsingissä Pasilan konepajakoulussa ja Strömbergin konepajakoulussa, valmistuen sähkömuuntaja-asentajaksi. Strömbergin palvelukseen Vaasaan hän meni valmistuttuaan ja oli yrityksen työntarkastaja vuodesta 1948. Halttunen opiskeli työnsä ohella Vaasan teknillisessä koulussa, koneteknikoksi hän valmistui 1953. Hän jatkoi opintojaan vielä Tampereen teknillisessä opistossa, valmistuen sähköinsinööriksi 1957.[1]

UpolleLahteen Halttunen siirtyi kotitalouskoneiden huoltopäälliköksi ja sieltä Tampereelle ja YlöjärvelleHuurre-yhtiön teknilliseksi johtajaksi 1959–1964. Oltuaan MK-tuote -yhtiön tekninen johtaja Halttunen palasi Upolle Nastolan tehtaan kylmäkalustelinjan johtajaksi 1964–1969.[1]

Halton-yrityksen Halttunen perusti 1969. Yritys aloitti myymälä-, baari- ja kylmäkalusteiden sekä ilmansisääntulojärjestelmien valmistajana. Ilmanvaihtotuotteiden kehittäjänä ja valmistajana siitä tuli edelläkävijä, alansa johtavia yrityksiä maailmassa ja samalla merkittävä suomalainen vientiyritys. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon Halton sai 1988. Haltonin myymäläkalustelinja erotettiin omaksi yhtiökseen 1981, G. W. Sohlberg -yhtiölle se myytiin 1985. [1]

Halttunen siirtyi Haltonin hallituksen puheenjohtajaksi 1992. Hän sai teollisuusneuvoksen arvonimen 1983, valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon 1984 ja Talouselämä valitsi hänet vuoden liikemieheksi 1985. Nuoruusvuosinaan Halttunen oli aktiivinen urheilija, 1950-luvulla hän toimi Vaasan Salama -koripalloseuran pelaajavalmentajana ja oli 1996 mukana perustamassa jalkapalloseura FC Lahtea.[1][2]

. . . Seppo Halttunen (teollisuusneuvos) . . .

 1. Seppo Halttunen Biografiasampo. Viitattu 5.12.2021.
 2. Ihmiset. Kuolleet. Insinööri rakensi tyhjästä maailmanmenestyksen. Seppo Halttunen 1927–2013. (Tilaajille) Helsingin Sanomat. 20.8.2013. Viitattu 5.12.2021.

  . . . Seppo Halttunen (teollisuusneuvos) . . .

  This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

  . . . Seppo Halttunen (teollisuusneuvos) . . .

  Previous post Michael Fortescue
  Next post Palamídi