Palamídi

article - Palamídi

Palamídi (kreik. Παλαμήδι) eli Palamídin linnoitus (Φρούριο Παλαμηδίου, Froúrio Palamidíou) on linnoitus ja linnavuoriNáfplion kaupungissa Kreikassa. Se sijaitsee Náfplion vanhankaupungin kaakkoispuolella.[1][2][3]

Palamídi
Παλαμήδι

Palamídin linnoitus.
Sijainti Náfplio, Argolis, Peloponnesos, Kreikka
Koordinaatit 37°33′43″N, 22°48′15″E
Rakennustyyppi linnoitus
Valmistumisvuosi 1711–1714

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Infobox OKVirheellinen NIMI-arvo

. . . Palamídi . . .

Palamídin linnoituksen rakensivat venetsialaiset vuosina 1711–1714 saatuaan Náfplion toisen kerran haltuunsa, tällä kertaa osmaniturkkilaisilta vuonna 1686. Palamídin kukkulalla ei vaikuta olleen linnoitteita ennen tätä. Kaupungin ensimmäisellä venetsialaisella kaudella vuosina 1389–1540 venetsialaiset olivat linnoittaneet läheistä Akronauplian (Akronafplía) kukkulaa.[1]

Palamídin linnoitusta.

Palamídin linnoituksen rakennustyöt vaikuttavat alkaneen jo pian kaupungin valtauksen jälkeen Francesco Morosinin johdolla. Varsinaisesti se rakennettiin Agostino Sagredon aikana, ennätysajassa kolmessa vuodessa.[1] Linnoituksen valmistumisen myötä varhaisempi Akronauplian linnoitus menetti merkitystään.[4]

Osmanit valtasivat kaupungin ja Palamídin linnoituksen vuonna 1715 eli jo pian sen valmistumisen jälkeen. Linnoituksen valtaus tapahtui petoksen seurauksena. Turkkilaisvallan aikana kristityillä ei ollut lupaa astua linnoituksen alueelle. Kreikkalaiset valtasivat Palamídin yllätyksellä vapaussodassa 29. marraskuuta 1822 Stáikos Staïkópouloksen johdolla, ja alkoivat tämän jälkeen ampua sieltä Akronaupliaa, joka vallattiin kolme päivää myöhemmin.[1][4]

Ágios Andréaksen eli Pyhän Andreaksen bastioni.

Tämän jälkeen linnoitusta käytettiin vankilana. Theódoros Kolokotrónis oli vangittuna siellä vuodesta 1834, ja sinne vangittiin myös Dimítris Plapoútas; kummatkin olivat olleet vapaussodan sankareita. Vankilan olosuhteiden kuvataan olleen erittäin huonot. Teloituksia suoritettiin giljotiinilla vuoteen 1913 saakka. Kansan vihaamat pyövelit asuivat pienellä Boúrtzin merilinnakesaarella kaupungin edustalla.[1]

Vuodesta 1962 Palamídin linnoitus on arkeologinen alue, ja sitä on kunnostettu vuodesta 1969 lähtien.[1] Nykyisin Palamídin kukkula on myös Natura 2000 -aluetta yhdessä Akronauplian kanssa.[5]

. . . Palamídi . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Palamídi . . .

Previous post Seppo Halttunen (teollisuusneuvos)
Next post Aabybro