Heikki Ylikangas

Heikki Ylikangas (s. 6. marraskuuta1937Ylihärmä) on suomalainen historiantutkija ja emeritusprofessori.

Heikki Ylikangas

Heikki Ylikangas Helsingin kirjamessuilla 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt 6. marraskuuta1937 (ikä 84)
Ylihärmä
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Suomen historia
Tunnetut työt Tie Tampereelle
Palkinnot Tieto-Finlandia 1994
Infobox OK

. . . Heikki Ylikangas . . .

Ylikangas väitteli filosofian tohtoriksiHelsingin yliopistossa vuonna 1967. Hän oli oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa 1978–1992, Suomen ja Skandinavian historian professori Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 1992–2000 ja akatemiaprofessori 1996–2001.

Historiantutkijoiden ja -opiskelijoiden ohella myös laaja yleisö on löytänyt Ylikankaan tuotannon. Hänen teoksistaan etenkin Puukkojunkkareitten esiinmarssi (1976), Nuijasota (1977), Tie Tampereelle (1993) ja Tulkintani talvisodasta (2001) ovat herättäneet voimakasta keskustelua.[1] Teoksista keskimmäinen sai vuonna 1994 Tieto-Finlandia-palkinnon.[2] Myös vuonna 2007 ilmestynyt teos Romahtaako rintama? herätti keskustelua ja vastaväitteitä.

Ylikangas on kritisoinut suomalaisen historiankirjoituksen kansallis-idealistista koulukuntaa ja historiankirjoituksen myyttejä.[1] Tietokirjojen lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä ja kaksi romaania.

Kriitikot ovat arvostelleet Ylikankaan julkaisemia sotahistoriaan liittyviä asiatietoja osin vajavaisiksi ja virheellisiksi. Esimerkiksi Suomen sotahistoriaan ja erityisesti kesän 1944 tapahtumiin perehtynyt tietokirjailija ja yleisesikuntaeversti evp. Ilmo Kekkosen väitteiden mukaan Ylikankaalla on “heikot tiedot sotahistoriasta”. Hän on tuonut esille väitteitä merkittävistä asiavirheistä Ylikankaan teoksessa Romahtaako rintama? Suomi puna-armeijan puristuksessa kesällä 1944 (2007).[3] Ylikangas arvioi teoksessa jatkosodan kesänä 1944 teloitetun noin 250 suomalaissotilasta, mikä herätti voimakasta keskustelua jo kirjan julkistustilaisuudessa, koska virallisesti on arvioitu kenttäoikeuksissa tai esimiehen aseenkäyttöoikeudella teloitetun 57 sotilasta.[4]

Suomen tietokirjailijat ry palkitsi Ylikankaan Tietokirjailijapalkinnolla vuonna 2002 ja Warelius-palkinnolla vuonna 2012. Tie Tampereelle sai Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 1994. Vuonna 2014 Ylikangas sai tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon.[5]

Aleksis Kiven Seura myönsi Ylikankaalle Eskon puumerkki -palkinnon 2001.[6]

Ylikankaan isoisä oli tolstoilaisena tunnettu ylihärmäläinen maanviljelijä ja hevosmies Matti Edvard Takala, jonka elämästä kertovan näytelmän hän kirjoitti Seinäjoen kaupunginteatterille.[7]

. . . Heikki Ylikangas . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Heikki Ylikangas . . .

Previous post Aston Martin
Next post Filippo Magnini