Borat (elokuva)

Borat on Larry Charlesin ohjaama ja Sacha Baron Cohenin tähdittämä yhdysvaltalainenkomedia vuodelta 2006.

Borat
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Ohjaaja Larry Charles
Käsikirjoittaja Sacha Baron Cohen
Anthony Hines
Peter Baynham
Dan Mazer
Tuottaja Jay Roach
Sacha Baron Cohen
Säveltäjä Erran Baron Cohen
Kuvaaja Anthony Hardwick
Luke Geissbühler
Leikkaaja Peter Teschner
James Thomas
Craig Alpert
Pääosat Sacha Baron Cohen
Ken Davitian
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Four By Two
Everyman Pictures
Dune Entertainment
Major Studio Partners
One America Productions
Ensi-ilta 3. marraskuuta2006
Kesto 84 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, heprea, armenia
Budjetti 18 miljoonaa $
Tuotto 261,6 miljoonaa $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Infobox OKNimi-testi OK

Elokuva on pseudodokumentti Cohenin esittämästä fiktiivisestä kazakstanilaisesta toimittajasta Boratista, joka lähetetään Yhdysvaltoihin kuvaamaan dokumenttielokuvaa maansa kansalaisia varten.

Elokuva sai ensi-iltansa Belgiassa 1. marraskuuta 2006 ja 3. marraskuuta mennessä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja neljässätoista Euroopan maassa. Boratin lipputulot Pohjois-Amerikassa avausviikonloppuna olivat 26,4 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, joka on kaikkien aikojen suurin elokuvalle, jota on esitetty alle 1 000 elokuvateatterissa.[1]

Suurin osa elokuvan kohtauksista, joiden kerrotaan tapahtuvan Kazakstanissa, on kuvattu Romaniassa ja monet elokuvan “kazakkia” puhuvista hahmoista puhuvat todellisuudessa romaniaa. Useimmat kohtauksista ovat käsikirjoittamattomia ja suurin osa henkilöistä ei ole näyttelijöitä (pois lukien Borat, Azamat, Pamela Anderson, afroamerikkalainen prostituoitu ja Boratin perheenjäsenet). Sacha Baron Cohen puhuu elokuvassa hepreaa, Azamatia esittävä Ken Davitianarmeniaa.[2] He myös käyttävät eri slaavilaisista kielistä väännettyjä sanontoja.

. . . Borat (elokuva) . . .

Borat aiheutti mediassa laajan keskustelun. Monien mielestä aihe loukkasi vähemmistöjä ja Venäjällä viranomaiset jopa kielsivät elokuvan esittämisen, vaikka sallivatkin sen myynnin.[3]Jotkut Yhdysvaltojen juutalaiset väittivät elokuvan olevan juutalaisvastainen, johtuen kohtauksesta, jossa Borat ja Azamat väittävät juutalaisten muuttuneen torakoiksi ja alkavat heitellä niille rahaa.

Elokuva joutui myös oikeustoimiin romanialaisen Glodin kylän kanssa, jossa elokuvaa oli kuvattu. Romanialaiset väittivät tulleensa petetyiksi, sillä he kuvittelivat, että kyseessä todella oli aito dokumenttielokuva. Ottaessaan vastaan Golden Globea parhaasta miespääosasta komedia/musikaali elokuvassa, Sacha Baron Cohen kiitti “kaikkia elokuvanteossa mukana olleita, jotka eivät ole vielä haastaneet häntä oikeuteen.

Kriitikot ottivat Boratin vastaan ristiriitaisesti, sillä vaikka elokuvan huumori painottui rajumman huumorin puolelle, oli se silti tehty persoonallisesti ja erittäin hauskastikenen mukaan?.

Sacha Baron Cohen Golden Globe -palkinnon kanssa.

Elokuva ansaitsi ilmestymisvuonnaan myös palkintoja, kuten:

  • Oscar-ehdokkuus parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.
  • Golden Globe– parhaasta miespääosasta komedia/musikaali elokuvassa ja parhaasta elokuvasta.

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Boratin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[4]

Hollantilainen Mercedes Stalenhoef ohjasi dokumentin Kun Borat tuli kaupunkiin Borat-filmin vaikutuksesta ja vastaanotosta kuvauspaikkana toimineessa Glodin kylässä.

. . . Borat (elokuva) . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Borat (elokuva) . . .

Previous post Rooman–Parthian sota (40 eaa.–33 eaa.)
Next post Herrasmiesmaanviljelijän käsikirja