Aston Martin

Aston Martin Lagonda Limited on brittiläinen urheiluautoja valmistava yhtiö, jonka pääkonttori ja tärkein tehdas sijaitsee GaydonissaWarwickshiressä.

Aston Martin Lagonda Limited
ISIN GB00BFXZC448
Perustettu 1913
Perustaja Lionel Martin
Robert Bamford
Toimitusjohtaja Andy Palmer
Kotipaikka Gaydon, Warwickshire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Toimiala autoteollisuus
Tuotteet urheiluautot
Kotisivu www.astonmartin.com
Infobox OKVirheellinen NIMI-arvo
Aston Martin V12 Vanquish.

Yhtiön perustivat vuonna 1913 Lionel Martin ja Robert Bamford.[1] Useiden omistajanvaihdosten jälkeen yhtiö siirtyi vuonna 1947 traktorivalmistajana tunnetun David Brownin omistukseen. David Brown osti seuraavana vuonna toisen brittiläisen autovalmistajan Lagondan ja yhdisti sen Aston Martiniin. Vuonna 1972 Aston Martinin omistajaksi tuli Company Developments Ltd., jota seurasi useita muita omistajia, kunnes yhtiö siirtyi vuonna 1994 Ford Motor Companyn omistukseen. Yhtiö oli osa Ford-konsernia kevääseen 2007, jolloin sen osti F1-talli Prodriven omistajan David Richardsin johtama sijoittajaryhmä. Kauppahinta oli noin 850 miljoonaa euroa.[2] Fordille jäi vähäinen osuus yhtiöstä.

Aston Martineja oli valmistettu vuoteen 2003 mennessä kaikkiaan noin 20 200 kappaletta.

Aston Martin -autot ovat esiintyneet joissakin James Bond -elokuvissa päähenkilön ajokkina. Esimerkiksi elokuvassa Kuolema saa odottaa (Die Another Day) James Bond ajaa Aston Martin V12 Vanquish -autolla.

. . . Aston Martin . . .

Aston Martin osallistui ensimmäistä kertaa Formula 1 -sarjaan kausilla 19591960, jolloin David Brown Corporation -talli kilpaili Aston Martinin valmistamilla DBR4– ja DBR5-autoilla. Kausina 20182020 Aston Martin toimii Red Bull -tallin nimisponsorina. Kaudelle 2021 Aston Martin tekee paluun F1-sarjaan valmistajana, kun Racing Point muuttaa nimensä Aston Martiniksi[3].

. . . Aston Martin . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Aston Martin . . .

Previous post K-pop
Next post Heikki Ylikangas