Konfliktspel

Konfliktspel (eng.wargames) eller krigsspel är en del av brädspelshobbyn ägnad främst åt historiska spel med huvudsakligen militär tyngdpunkt. Spelen kännetecknas av stor komplexitet och är ofta mycket tidskrävande (de så kallade “monsterspelen” kan ta veckor att ta sig igenom). Stor tonvikt läggs på historisk korrekthet och vissa spel närmar sig historiska studier eller läromedel i sin detaljrikedom.

Många konfliktspel spelas på kartor med sexkantiga rutor, så kallade “hexagoner”

. . . Konfliktspel . . .

Krigsspel är avlägset relaterade till militära stabsövningar (jfr. tyskans Kriegspiel), men hobbyn som sådan kan härledas till USA och tidigt 1960-tal. Såväl konfliktsspel som rollspel föddes ur regler för strid med miniatyrer.[1] Hobbyn hade sin storhetstid under tidigt 1980-tal med speltillverkarna Avalon Hill, SPI och GDW som de tre dominerande tillverkarna, men har sedan dess kraftigt minskat i omfattning. Minskningen har skett delvis på grund av datorspelens utveckling, men också på grund av spelhobbyns diversifiering.[källa behövs]

Krigsspel bygger ofta på traditioner från äldre spel, så därför har många spel liknande regelsystem och design. Spelbrädet, eller avsaknaden av ett, har stor betydelse för hur spelmekaniken fungerar. I de moderna krigsspelens begynnelse var spelplanerna indelade i ett system av fyrkantiga, lika stora, rutor (som i schack). Det som betraktas som det första kommersiella krigsspelet, Tactics från 1954, var designat på detta sätt. [2] Standard för krigsspel är att ett parti är uppdelat i flera rundor, som i sin tur är uppdelat i olika faser för t.ex. initiativ, väder, förflyttning, strid, underhåll, moral, förstärkningar och slumpmässiga händelser. En del krigsspel simulerar dessa faktorer konkret i detalj, vilket ökar spelens komplexitet. För att undvika långa och tidsödande regelmoment kan dess förenklas genom att göra några aspekter abstrakta (som t.ex. flygstrider ovanför ett markstridsområde).[3]

. . . Konfliktspel . . .

Den här artikeln kommer från webbplatsen Wikipedia. Originalartikeln kan vara lite förkortad eller modifierad. Vissa länkar kan ha ändrats. Texten är licensierad under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] och en del av texten kan även licensieras under villkoren i “GNU Free Documentation License” [2]. Ytterligare villkor kan gälla för mediafilerna. Genom att använda denna sida godkänner du våra juridiska sidor . Webblänkar: [1] [2]

. . . Konfliktspel . . .

Previous post Aktau (ort i Kazakstan, Qaraghandy, lat 50,24, long 73,07)
Next post Qolleh-ye Bozeh