Henk Peeters

article - Henk Peeters

Henk Peeters (Den Haag, 8 december1925Hall, 13 april2013[1]) was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij maakte deel uit van de Nederlandse Nul-beweging.

Henk Peeters
#62-18, watten op zwart flanel bespannen met organza
85 x 80 cm, 1962
Persoonsgegevens
Volledige naam Henk Peeters
Geboren Den Haag, 8 december1925
Overleden Hall (Gelderland), 13 april2013
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstenaar,
Oriënterende gegevens
Stijl(en) objectieve kunst
RKD-profiel
officiële website
Portaal   Kunst & Cultuur

kunstwerk ‘Drijvende plastieken’, Zwijndrecht

. . . Henk Peeters . . .

Samen met de kunstenaars Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse richtte hij in de jaren zestig de Nulgroep op, die zich afzette tegen Cobra en streefde naar objectieve kunst. Ofwel kunst, die van elke emotionele waarde werd ontdaan.

Peeters was de onvermoeibare organisator en woordvoerder. Hij had veel en intensieve contacten met de Zero-beweging in het buitenland. Hij onderhield contact met Duitse Zero-kunstenaars als Otto Piene, met Italianen als Lucio Fontana en Piero Manzoni, en met Yves Klein uit Frankrijk. Zo verbond hij de Nederlandse Nul-beweging met de internationale Zero. Hij bracht als eerste de Japanse Gutai-groep tezamen met de internationale Zero-beweging. Buiten zijn kunstenaarschap schreef hij kritieken, maakte publicaties, en organiseerde tentoonstellingen waaronder de Nul-tentoonstellingen in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Peeters werkte als kunstenaar het liefste met kant en klare producten zoals watten of afwasborstels van de HEMA of Vroom & Dreesmann. Hij kocht deze nieuw in en verwerkte ze in zijn kunstwerken, meestal geassembleerd.

Op latere leeftijd, vanaf de jaren negentig, maakte hij hele series schilderijen van koeienvachten, gespannen op een spieraam. De huid van de koe met zijn willekeurige patroon van zwart-witvlekken vormde de inhoud van het schilderij. Toeval was hem erg welkom daarbij, om zo te komen tot het vermijden van de individuele uiting in het kunstwerk. Daarin bleef Peeters – samen met Jan Schoonhoven – het langste de principes van de Nul-beweging trouw: het streven naar het objectieve, niet-persoonlijke. In 2011 begon Peeters met het maken van replieken, hij liet kopieën maken van zijn vroege pyrografieën.

Henk Peeters voor zijn eigen werk bij de heropening van het Stedelijk Museum in Amsterdam in 2012. Foto: Mark Peeters

. . . Henk Peeters . . .

Dit artikel is afkomstig van de website Wikipedia. Het originele artikel kan een beetje worden ingekort of gewijzigd. Sommige links zijn mogelijk gewijzigd. De tekst is gelicentieerd onder “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] en een deel van de tekst kan ook worden gelicentieerd onder de voorwaarden van de “GNU Free Documentation License” [2]. Voor de mediabestanden kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met onze juridische pagina’s . Weblinks: [1] [2]

. . . Henk Peeters . . .

Previous post Lakena United
Next post Krist Porte