Arnaud Destatte

Arnaud Destatte (Ukkel, 26 juli1988) is een Belgischesprinter, die zich heeft toegelegd op de lange sprint, met name de 400 m. In 2010 veroverde hij op dit onderdeel de Belgische titel. Daarnaast was hij vooral succesvol als lid van de Belgische 4 x 400 m estafetteploeg.

Arnaud Destatte
Tijdens de EK van 2010, Barcelona
Volledige naam Arnaud Destatte
Geboortedatum 26 juli 1988
Geboorteplaats Ukkel
Nationaliteit  België
Lengte 1,83 m
Gewicht 66 kg
Sportieve informatie
Discipline 400 m
Trainer/coach Jacques Borlée
Eerste titel Belgisch kampioen 400 m 2010
Extra Belgisch recordhouder 4 x 400 m voor clubteams, indoorrecordhouder 4 x 200 m
Portaal   Atletiek

. . . Arnaud Destatte . . .

Destatte had vanaf 2003 in de opeenvolgende jeugdcategorieën in België al heel wat eremetaal verzameld op nationale kampioenschappen, toen hij in 2006 voor het eerst werd uitgezonden naar een groot internationaal toernooi, de wereldkampioenschappen voor junioren in Peking. Hij ging erheen als reserve voor de 4 x 400 m estafette, maar hoefde in de Chinese hoofdstad niet in actie te komen.

In 2006 nam hij voor de eerste maal deel aan Belgische seniorenkampioenschappen; bij de Belgische baankampioenschappen werd hij zevende op de 400 m in 48,79 s. In 2007 nam hij bij de indoorkampioenschappen deel aan de 200 m, maar strandde in de series. Beter verging het hem een jaar later, toen hij tijdens de Belgische baankampioenschappen in Oordegem zijn eerste bronzen plak veroverde door in 47,33 derde te worden op de 400 m, die dat jaar door Arnaud Ghislain werd gewonnen.

In 2009 nam hij opnieuw deel aan dit nummer tijdens de Belgische kampioenschappen, maar deze keer viel hij met zijn tijd, één tiende seconde boven die van het jaar ervoor, en zijn vierde plaats net buiten de medailles. Dat overkwam hem ook op de twee internationale toernooien, waaraan hij in 2009 deelnam als lid van de Belgische 4 x 400-meterploeg. Op de Universiade in Belgrado werd hij samen met Nils Duerinck, Arnaud Ghislain en Antoine Gillet vierde in 3.06,61. En een week later, tijdens de Europese kampioenschappen voor atleten tot 23 jaar in Kaunas, Litouwen, vielen de Belgen in bijna dezelfde ploegsamenstelling (alleen Joris Haeck verving de ‘te oude’ Nils Duerinck) opnieuw net buiten de boot, ondanks een betere tijd dan in Belgrado: vierde in 3.04,51. Nochtans was 2009 het beste seizoen tot dan toe van de Waalse atleet.

Bij de Belgische baankampioenschappen van 2010 deed zich de bijzondere situatie voor, dat de snelste drie 400-meterlopers van België, tezamen goed voor vier van de vijf nationale titels in de laatste vijf jaar, om uiteenlopende redenen verstek lieten gaan. Jonathan Borlée had net twee dagen ervoor tijdens de Diamond League meeting in Parijs het nationale record bijgesteld tot 44,77, tweelingbroer Kevin beperkte zich in Brussel, gezien zijn voorbereiding op de Europese kampioenschappen van enkele weken later, tot de series, waarvan hij de zijne overigens glansrijk won in 45,22, een toernooirecord. De derde, Cédric Van Branteghem, was nog herstellende van een voetblessure. Zo lag de titelstrijd op de 400 m dus geheel open. De meeste kansen waren nu weggelegd voor Arnaud Ghislain (kampioen in 2008) en Nils Duerinck (indoorkampioen in 2009), maar de finale verliep geheel anders. Terwijl Nils Duerinck en Antoine Gillet het ditmaal onderling leken te zullen uitvechten, kwam als een duveltje uit een doosje op het laatste rechte eind Arnaud Destatte naar voren en hij was het die uiteindelijk in 46,28, een verbetering van zijn PR met bijna 0,4 seconden, aan het langste eind trok, zijn eerste seniorentitel binnenhaalde en zich bovendien definitief voor de EK in Barcelona kwalificeerde. Arnaud Ghislain viel in 46,50 (!) als vierde zelfs helemaal buiten de EK-boot!

. . . Arnaud Destatte . . .

Dit artikel is afkomstig van de website Wikipedia. Het originele artikel kan een beetje worden ingekort of gewijzigd. Sommige links zijn mogelijk gewijzigd. De tekst is gelicentieerd onder “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] en een deel van de tekst kan ook worden gelicentieerd onder de voorwaarden van de “GNU Free Documentation License” [2]. Voor de mediabestanden kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met onze juridische pagina’s . Weblinks: [1] [2]

. . . Arnaud Destatte . . .

Previous post Paul Godefroid de Berlo de Franc-Douaire
Next post Byssoloma