Wêreld- Ekonomiese Forum

Die Wêreld- Ekonomiese Forum ((en) World Economic Forum – WEF) is ‘n jaarlikse byeenkoms van die hoof- uitvoerende beamptes (HUBs) van die grootste maatskappye ter wêreld, internasionale politici (presidente, eerste ministers en ministers), intellektuele en joernaliste, altesaam sowat 2 500 persone. Die WEF organiseer jaarliks in die winter ‘n jaarvergadering in Davos, Switserland, asook diverse streekskonferensies wêreldwyd. Dit ‘n invloedryke platform, aangesien die mees invloedryke persone, waaronder baie staatshoofde saamkom om die belangrikste hedendaagse en toekomstige wêreldprobleme te bespreek.

Kenteken van die Wêreld- Ekonomiese Forum
F.W. de Klerk en Nelson Mandela skud hande tydens die jaarlikse byeenkoms van die Wêreld Ekonomiese Forum in Davos, 1992
Op 23 Januarie 2003 het premier Mahathir Mohamad van Maleisië ‘n toespraak gelewer tydens die jaarvergadering van die Wêreld Ekonomiese Forum

Die WEF is in 1971 deur Klaus M. Schwab, ‘n Switserse hoogleraar en sakeman, gestig. Die hoofkantoor is in Genève gesetel, waar dit geregistreer is as ‘n nie-winsgewende stigting. Ongeveer 400 personeellede van meer as 50 nasionaliteite is by die hoofkantoor werksaam.

. . . Wêreld- Ekonomiese Forum . . .

Volgens die voorstanders van die WEF bied dit ‘n ideale geleentheid vir dialoog en debatte oor die omvangryke sosiale en ekonomiese probleme van die wêreld, omdat verteenwoordigers van die belangrikste ekonomiese organisasies, verteenwoordigers van die belangrikste politieke organisasies sowel as hoë vlak intellektuele teenwoordig is en omdat die gesprekke in ‘n informele omgewing gehou word. Van die knelpunte waarop gefokus word sluit in die verspreiding van rykdom.

Volgens kritici is die WEF ‘n besigheidsforum waar die rykste maatskappye kan onderhandel oor transaksies met ander maatskappye of met politici. Volgens hul is die doel van die WEF vir baie van die deelnemers slegs persoonlike gewin in plaas van die oplossing van sosiale wêreldprobleme. Daarbenewens vind teenstanders dat die WEF ‘n nie-demokratiese verkose, maar veel-te-magtige forum is. Om hierdie redes trek die byeenkomste van die WEF gereelde anti-globalistiese protes. As gevolg van die beperkte ruimte in die geboue in Davos en om redes van veiligheid is die byeenkoms nie vrylik toeganklik vir die publiek nie. Om interaksie te bevorder het die WEF die “Open Forum” gestig, om sodoende die insette van belanghebbendes te betrek in die debatte wat gevoer word. Almal wat nie self teenwoordig kan wees nie, kan via hierdie weg deelneem. Die weblog van die WEF bied inmiddels die moontlikheid om die sessies virtueel interaktief by te woon. Die afgelope jaar word steeds meer gebruik gemaak van sosiale media, soos Twitter, Facebook en YouTube.

In reaksie op kritiek werk die WEF daaraan om meer diversiteit na die byeenkomste te trek. Meer as die helfte van afgevaardigdes is afkomstig uit die sake omgewing. Die res was afkomstig uit media, regering, wetenskap, nie-winsgewende organisasies en ander sektore. Omdat 50% van die wêreldbevolking tans onder die 27 jaar oud is, het die WEF ‘n optrede-gerigte netwerk van “positiewe ontwrigters” opgestel; naamlik die Global Shapers Community. Vanuit hierdie gemeenskap is sedert 2012 minimaal 50 jong mense afgevaardig om vernuwende perspektiewe te bied in Davos. Tydens 2018 se WEF-byeenkoms het 26,5% van die bykans 3 000 deelnemers uit die VSA gekom, gevolg deur die VK met 9%. Deelnemers aan die 2018 byeenkomste het van altesame 119 lande gekom.

Om lid te wees van die WEF moet ‘n maatskappy ‘n jaarlikse bydrae van 42 500 switserse frank (CHF) betaal. Vir diverse ander vorms van samewerking is die kostes nog hoër. Die aanwesige maatskappye dek hiermee indirek ook die koste vir deelnemers wat nie instaat is om hierdie hoë koste te betaal nie, soos verteenwoordigers van owerhede, nie-winsgewende organisasies, wetenskaplikes, die jonger geslag van “Global Shapers” (20-30 jaar oud ) en die “Young Global Leaders” (30-40 jaar oud).

Op elke vergadering van die WEF word joernaliste uitgenooi. Joernaliste is welkom tydens die amptelike agendapunte, en deel ook hierin. By die inligtingsaktiwiteite soos die informele werkswinkels en die privaatgesprekke, is geen joernaliste welkom nie.

Die WEF poog om dialoog met sy teenstanders te beforder. So is in 2004 ‘n skadubyeenkoms met as titel Globalization or Deglobalization for the Benefit of the Poorest? georganiseer waar 300 mense gratis toegang gekry het. As teenhanger van die WEF het die World Social Forum oftewel Wêreld Sosiale Forum (WSF) ontstaan.

In die afgelope dekades het die WEF bygedra tot enkele mylpale en deurbrake. Daar is byvoorbeeld op die gebiede van gesondheidsorg, teen-korrupsie, klimaatverandering, maatskaplike verantwoordbaare ondernemings, hongerbestryding, humanitêre hulpverlening, vryheid van spraak, die Arabiese Lente, onderwys, die ekonomiese krisis en verskeie ander temas werk gedoen. Die term ‘Vierde Industriële Revolusie‘ is in 2016 vir die eerste keer deur die WEF gebruik. ‘n Oorsig van mylpale en deurbrake word bygehou op http://www.weforum.org/history.

. . . Wêreld- Ekonomiese Forum . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Wêreld- Ekonomiese Forum . . .

Previous post Jaloesie
Next post Woodstock (kiesafdeling)