Tytuvėnai

Tytuvėnailuister(hulp·inligting) is ‘n klein stad in die Litause Kelmė-distriksmunisipaliteit, sowat 17 kilometer oos van Kelmė en 65 kilometer suid van Šiauliai, met ‘n bevolking van sowat 2 700 in 2005. Die stadsnaam is van die Tytuva-rivier afgelei.

Hierdie artikel is ‘n weesbladsy. Dit is nie geskakel of in ander bladsye ingesluit nie. Help Wikipedia deur na moontlike teks te soek en ‘n skakel hierheen te plaas.

Tytuvėnai

Kaart Wapen
Vlag
 Land  Litaue
 Administratiewe distrik Samogitia
 Koördinate 55°36′N23°12′O
 Stigting Omstreeks 1500
 Stadstatus 1956
 Oppervlakte:  
 – Totaal vk km
 Hoogte bo seevlak 145 m
 Bevolking:  
 – Totaal (2005) 2 775
 – Bevolkingsdigtheid -/vk km
 Tydsone EET (UTC +2)
 Somertyd EEST (UTC +3)
 Klimaat  
 – Tipe Gematig
 – Gemiddelde jaarlikse temperatuur -°C
 – Gem. temp. Januarie/Julie – / – °C
 – Gemiddelde jaarlikse neerslae – mm
 Amptelike Webwerf tytuvenai.lt

Die eerste verwysing na Tytuvėnai dateer uit die 14de eeu. Die stad is temidde van ‘n bos- en meregebied tussen die Bridvaišis- en Gilius-mere geleë en staan veral vir sy Bernhardyne-klooster en sy Maria-kerk bekend.

. . . Tytuvėnai . . .

Die klooster van Tytuvėnai

Die eerste kerkgebou in Tytuvėnai het in 1555 ontstaan. Die plaaslike klooster is op inisiatief van Andrius Valavičius (Pools: Andrzej Wołłowicz) en sy familie opgerig wat gedurende die Teenreformasie in Litaue weer hul oorspronklike Rooms-Katolieke geloof aangeneem het. Die bouplanne is reeds in 1614 geteken, tog het die boubedrywighede, wat deur die tesourier van die Grootvorstedom Litaue, Jeronimas Valavičius, gefinansieer is, eers ná Andrius Valavičius se afsterwe in 1618 begin. Die klooster se hoofgebou en die Maria-kerk is in 1633 voltooi. Die kloosterhof met sy kruisweg het tussen 1772 en 1780 ontstaan en was ‘n gewilde rusplek vir pelgrims. Die gebou in die kloosterhof is van ‘n “Heilige Trap” of Scala Sancta volgens die voorbeeld in Rome voorsien.

Die kerkgebou word deur opvallende stylelemente gekenmerk, waaronder ‘n Gotiese stergewelf in sy kleurryke binneruimte en Gotiese spitsboogvensters, ofskoon hierdie stylperiode in die meeste Europese gebiede in die 17de eeu reeds verby was. Die altare is in die Rokoko-styl uitgevoer. Die huidige fasade dateer uit die 18de eeu. Deesdae word die kompleks nie meer as klooster gebruik nie. Die kloosterkerk en aangrensende geboue is op 26 Januarie 2012 deur ‘n brand beskadig.[1]

Gedurende die Sowjet-besetting was Tytuvėnai ‘n sentrum van kommersiële turfontginning sodat die meeste moeraslande in die omgewing vernietig is. Tans is die landskap, wat deel uitmaak van die Gewestelike Tytuvėnai-park, nog nie herstel nie. Nogtans het die toerismebedryf tot ‘n belangrike bron van inkomste ontwikkel. Toe pous Johannes Paulus II in 1993 ‘n besoek aan die nabygeleë Šiluva gebring het, is ‘n helikopter-landingsplek in Tytuvėnai gebou en die pad tussen die twee nedersettings geasfalteer.

Wikimedia Commons bevat media in verband met Tytuvėnai.

. . . Tytuvėnai . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Tytuvėnai . . .

Previous post Ösling
Next post Barcelona