Resolució 1306 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

La Resolució 1306 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 5 de juliol de 2000. Després de recordar totes les resolucions anteriors sobre la situació a Sierra Leone, en particular les resolucions 1132 (1997), 1171 (1998) i 1299 (2000), el Consell va decidir prohibir la importació directa o indirecta de diamants en brut del país.[1] El rebel Front Revolucionari Unit controlava el 90% de les zones productores de diamants a Sierra Leone i utilitzava els diamants per finançar les seves operacions.[2]

Resolució 1306 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

Diamants

Identificador de llei o regulació S/RES/1306
Tipus Resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Promulgació Consell de Seguretat de l’ONU
Votat per Sessió del Consell de Seguretat de l’ONU (Sessió:4168)
 14, 0 , 1
Data de publicació 5 juliol 2000
1305
1307
Tema La situació a Sierra Leone

Text complet a un.org…

La resolució 1306 va ser aprovada per 14 vots contra cap i una abstenció de Mali, que a la vegada era també president de la Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica Occidental (ECOWAS) i havia sentit la seva posició no es va tenir en compte en el text de la resolució.[1]

. . . Resolució 1306 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides . . .

La resolució, promulgada en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, es va dividir en dues parts per tractar les sancions sobre diamants i l’embargament d’armes al país (però no al govern) a què es refereix la Resolució 1171.

El comerç de diamants il·legals alimentava el conflicte a Sierra Leone, i hi havia preocupació pel trànsit cap als països veïns, particularment Libèria. El Consell acollia amb satisfacció els esforços de la indústria del diamant per treballar en un sistema de comerç de diamants més transparent. Va reafirmar que el comerç de diamants legítims era d’importància econòmica per a molts països que tenia un impacte positiu en la prosperitat i l’estabilitat. Amb aquesta finalitat, la resolució no tenia com a objectiu minar la indústria, va declarar el Consell. L’ECOWAS havia decidit dur a terme un estudi regional sobre el comerç il·legal de diamants.

El Consell va decidir prohibir la importació directa o indirecta de tots els diamants en brut des de Sierra Leone als seus territori durant un període inicial de 18 mesos.[3] Es va demanar al govern de Sierra Leone, amb l’assistència de la comunitat internacional i les organitzacions, d’establir immediatament un règim de certificat d’origen.[4] Els diamants sota el control del govern van ser exclosos de les prohibicions.[5] Les mesures seran revisades abans del 15 de setembre de 2000 i cada sis mesos a partir de llavors.

El Comitè establert en la Resolució 1132 va reunir informació sobre les mesures preses pels països per implementar la prohibició d’importació de diamants, violacions en la investigació i formular recomanacions sobre la millora del règim de sancions. Es va instruir a tots els països i organitzacions que respectessin estrictament les mesures. També es va demanar que cooperessin amb comissions similars establertes a la Resolució 985 (1995) sobre Libèria i la Resolució 864 (1993) sobre Angola. Mentrestant, el Comitè també va ser convidat a realitzar una audiència exploratòria a la ciutat de Nova York el 31 de juliol de 2000 per avaluar el paper dels diamants a la Guerra Civil de Sierra Leone.

Finalment, el Consell va acollir amb beneplàcit els esforços realitzats per alguns elements de la indústria del diamant per no comerciar diamants a les zones de conflicte i va destacar la necessitat de l’extensió de l’autoritat governamental en àrees que produïen diamants per a una solució duradora a l’explotació de diamants il·legals.[4]

La resolució va subratllar que era important que les mesures relacionades amb l’embargament d’armes de la resolució 1171 s’hagin implementat de manera eficaç amb el compliment de tots els estats. L’ECOWAS havia adoptat una moratòria imposada a la importació, exportació i fabricació d’armes lleugeres a l’Àfrica Occidental.

. . . Resolució 1306 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Resolució 1306 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides . . .

Previous post Bernaville
Next post Piero Angela