Galilea

Galilea (en llatí Galilaea, en Grec Galilaia, en hebreuhagalil-הגליל, en àrabal-jaleel-الجليل; significa circuit) és una ampla regió situada al nord d’Israel, tradicionalment dividida en tres parts:

  • Alta Galilea
  • Baixa Galilea
  • Galilea occidental, també dita La costa Nord d’Israel
Aquest article tracta sobre la regió de Palestina. Vegeu-ne altres significats a Galilea (Mallorca), Galilea (La Rioja) o galilea (atri)
Galilea


Localització
 32° 45′ 36″ N, 35° 31′ 37″ E
Territori reivindicat per Israel i Estat de Palestina
Estat Israel
Districte Districte del Nord
Geografia
Punt més alt mont Merom (1.208 m)
Dades històriques
Esdeveniment clau
Galilea

. . . Galilea . . .

Galilea és una regió muntanyosa, al nord de l’antiga Palestina, amb una plana fèrtil que voreja el llac de Genesaret o de Tiberíades, també anomenat Mar de Galilea. És la part més fèrtil i rica de Palestina.

Engloba més d’un terç del territori actual d’Israel, estenent-se de Dan al nord, al peu del mont Hermon fins als monts Carmel i Gilboa al sud, i de la vall de Jordània a l’est fins a la rodalia del mar Mediterrani a l’oest, passant per les planures de Jezreel i Akko.

A la part muntanyosa hi ha les poblacións de Naïm (que significa bonic), Natzaret (mirador) i Canà (canyar).

La part del llac Tiberíades, on es troben les ciutats de Cafarnaüm, Corazín i Betsaida, és abundant tant en cereals, fruita, oliveres i vinyes, com també en pesca i derivats.

Altres ciutats són: Gath Hepher, Jotapata

El nom apareix per primera vegada al Llibre de Josuè. Al Primer Llibre dels Reis (1 Re 9:11-13, es diu que Salomó va recompensar Hiram per a certs serveis efectuats amb aquest oferint-li una planura entre les muntanyes de Naftali. Hiram va quedar decebut pel regal i li va dir la terra de Cabul. Els Judeans li van dir Galil. Segons el Llibre dels Macabeus, Galilea va ser teatre de nombrosos combats quan els Judeans es van revoltar contra la dinastia Selèucida. És al Nou Testament que Galilea és sobretot citada. L’essència de la vida de Jesús s’hi desenvolupa. Els tres primers evangelis són consagrats a les seves activitats en aquesta regió.

Tiberi era l’emperador des de l’any 14 i els jueus de Palestina estaven a punt de la rebel·lió. L’any 26, tota la riba mediterrània es trobava sota dominació romana. Galilea estava governada per Herodes Antipas, més conegut per Herodes el Tetrarca, i Judea acabava d’ésser posada en mans d’un nou governador: Ponci Pilat, que entrà amb llur exèrcit romà dins Jerusalem des de llur base de Cesarea.

Un dels onze apòstols, Jaume, li fou assignada la regió més occidental de l’Imperi, allà on s’acabava el món: Hispània. Hi va restar predicant set anys a Galícia, des d’on marxà a altres parts de la província hispànica per a retornar, temps després a llur terra, Galilea. Fou llavors quan Herodes Agripa I, fill d’Aristòbul i net d’Herodes el Gran (a mans del qual moriren els innocents), rei d’Iturea i Galilea (ambdues riberes del nord del riu Jordà) prengué a Jaume i el va fer escapçar, a l’estil romà: amb espasa. Era l’any 44.

L’expressió de Galilea de les Nacions (per exemple Mt 4:15) Galil ha Goyim, deixa pensar que simbolitzava que es volia convertir en una regió diferenciada de Judea i del Temple de Jerusalem.

. . . Galilea . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Galilea . . .

Previous post Patró digital
Next post Peix pedra