Fritz Lang

Fritz Anton Christian Lang (Viena, 5 de desembre de 1890Los Angeles, 2 d’agost de 1976) fou un director de cinemaalemany d’origen austríac.[1][2]

Fritz Lang

Fritz Lang i Thea von Harbou al seu estudi de Berlin, 1923 o 1924
Biografia
Naixement Fritz Anton Christian Lang
5 de desembre de 1890
Viena (Imperi austrohongarès)
Mort 31 d’agost de 1973(1973-08-31) (als 82 anys)
Los Angeles, Califòrnia (EUA)
Sepultura Forest Lawn Memorial Park
President del jurat del Festival de Canes
 Armand SalacrouOlivia de Havilland 
Dades personals
Nacionalitat Àustria
Alemanya
Estats Units
Religió Cristianisme i judaisme
Formació Königliche Kunstgewerbeschule München(en)
Universitat Tècnica de Viena
Activitat
Ocupació director de cinema, muntador, actor de cinema, actor, guionista, productor de cinema
Activitat 1919    1960
Moviment Expressionisme
Carrera militar
Conflicte Primera Guerra Mundial
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
Cònjuge Lily Latte (1971-1976)
Thea von Harbou (1922-1933)
Lisa Rosenthal (1919-1921)
Premis


. . . Fritz Lang . . .

Fritz Lang al rodatge de Frau im Mond, 1929.

Era fill d’un famós arquitecte. Va interrompre els seus propis estudis d’arquitectura per a matricular-se a l’Escola d’Arts Gràfiques de Viena i després en la de Munic.

Es va iniciar en el cinema el 1909, a Bruges (Bèlgica). Torna a Viena després de la declaració de la guerra, i s’allista en l’exèrcit austríac.

El 1916 comença a escriure guions per als estudis Universum Film AG (UFA) i treballa com a director a Hallblut (1919) i Les aranyes (1920), que seran ben rebudes. Sobre guions de la seva dona Thea von Harbou i seus roda Das Wandernde Bild (1920), Der Müde Tod (1921), Dr. Mabuse, der Spieler (1922), Spione (1927) i Das testament des dr. Mabuse (1933).

Més interessants resulten Die Nibelungen (1924), Metropolis (1927), Frau im Mond (1929) i M, un assassí entre nosaltres (1931).

En finalitzar la seva pel·lícula Das testament des dr. Mabuse (1933) va rebre la proposta de Joseph Goebbels per a fer-se càrrec de la direcció dels estudis alemanys UFA , però Lang era contrari a les idees nazis, de manera que aquella mateixa nit va fugir cap a França, deixant gairebé tot el que tenia i a la seva esposa Thea von Harbou, guionista de moltes de les seves pel·lícules i més propera a la ideologia hegemònica en Alemanya per aquella època.

Un cop a París, roda Liliom (1934), però parteix cap a Hollywood aquest mateix any contractat per la Metro-Goldwyn-Mayer., on començà una nova fase de la seva carrera en la qual, sorprenentment, el suport de la comunitat alemanya i l’empenta d’una indústria tan dinàmica i desbordant com la de Hollywood propiciaren una espècie de renéixer que afectà tant a la seva forma de dirigir com a la temàtica que desenvolupava en les seves pel·lícules. D’aquesta manera, quedaren endarrere les seves anteriors obsessions estètiques, fruit de les seves experiències amb l’expressionisme i els seus arguments típicament europeus. Com si es tractés d’un renaixement en el creatiu i àdhuc en el personal, Fritz Lang es capbussà de ple en aquesta nova societat plena de matisos i contradiccions que si bé, per una banda, servia de refugi als perseguits pel feixisme i el nazisme, per altra acusava els efectes d’una intolerància i unes tensions quotidianes properes, almenys en esperit, als mals que de forma tràgica afectaven al VellContinent.[3]

Fruit d’aquesta metamorfosi foren algunes pel·lícules més cèlebres com, Rancho Notorius, que li serví per introduir variants psicològiques en un gènere per llavors tan elemental i pla com el western, Fury (1936), que conté un dels primers i més vigorosos al·legats en contra de la pena de mort i de la demagògia capaç de reconduir i utilitzar en benefici d’obscurs interessos els instints més baixos de l’home convertit en massa cridanera; Moonfleet, que ve a demostrar la seva insòlita fascinació per l’aventura en estat pur i per l’esperit infantil que corre pertot el tractament d’aquest film, o The big heat en català Els subornats (1953), obra mestra total i absoluta, pedra angular del cinema negre i crítica despietada a la corrupció, institucional i quotidiana, de la seva pàtria d’adopció.

Malgrat tot, la carrera de Lang no es corresponia, almenys en el seu aspecte quantitatiu, amb la dels seus coetanis. Allunyat de l’esperit de competència que dominà Hollywood des dels seus inicis com a Meca del Cinema, Lang imprimí a cada projecte una planificació i una empenta personal pròpia d’un líder o, si més no, dels directors europeus que a partir de finals dels anys cinquanta encunyaren per la força dels fets el concepte i la realitat de l’anomenat cinema d’autor.

Aquesta és la raó subjacent de la seva escassa filmografia, a més del seu progressiu estat de decepció, que acabà portant-lo de bell nou a Europa i, irònicament, a Alemanya, on donà per finalitzada la seva carrera amb dues pel·lícules menors inspirades en el doctor Mabuse, personatge clau dels seus primers grans èxits.

Les seves restants produccions nord-americanes han d’acomodar-se a les regles dels diferents gèneres establerts: Només es viu una vegada (1937), La dona del quadre (1944), Perversitat (1945), Els subornats (1953), Desig humà (1954), Mentre Nova York dorm (1956), Beyond the Reasonable Doubt (1956), Els contrabandistes de Moonfleet (1955), o Encobridora (1952).

A finals dels anys 50, en part pel clima creat per les investigacions del Comitè d’Activitats Antiamericanes i també per l’oferta d’un productor, viatja a l’República Federal Alemanya per a rodar Der Tiger von Eschnapur (1958), Das Indische Grabmal (1959). La seva darrera pel·lícula va ser Die Tausend Augen des Dr. Mabuse (1960), basada en la novel·la Mr Tot Aĉetas Mil Okulojn escrita originalment en esperanto el 1931 per l’autor polonès Jean Forge  (el nom autèntic del qual era Jean Fethke).

. . . Fritz Lang . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Fritz Lang . . .

Previous post Antònia Compte i Pouget
Next post Agustín de Betancourt