Alteració dels minerals

En geologia, lalteració dels minerals és el conjunt de les modificacions de les propietats fisicoquímiques dels minerals i, per tant, de les roques, per reaccions abiòtiques —agents atmosfèrics en l’origen de l’alteració meteorològica o meteorització, aigües subterrànies responsable de l’alteració del subsòl, aigües termals en l’origen de l’alteració hidrotermal— o biòtiques —arrels de plantes involucrades en la microdivisió, comunitats microbianes tel·lúriques específiques: cianobacteris, microfongs,[2] arqueobacteris, que van colonitzar les roques i els minerals a la Terra durant milers de milions d’anys—.[3][4] Depèn en particular del clima, de la temperatura de les aigües, de la naturalesa de les roques i del seu grau de fractura, així com de la interacció entre les plantes, els fongs micorrízics i les comunitats bacterianes (rizosfera, mineralosfera,[5]hidrosfera… una «melodia d’esferes» que acompanya a l’alteració).[6]

Per a altres significats, vegeu «Alteració».
Al nivell del Barranc dels Arcs, França, el nivell màxim de les aigües està marcat per la banda beix calcària, revelada per l’abrasió mecànica, i el cinturó verd d’algues. A dalt, l’alteració microbiana de la pedra calcària forma sobre la roca perforada de crostes biològiques blava-grisenques formades per biopel·lícules que alberguen una comunitat de microorganismes (bacteris, microalgues).[1]
Osca de pedogènesis: aquest bloc granític d’un caos, despullat de la seva ganga de sorra, caigut al nivell del sòl, mostra rastres de pedogènesis com a resultat de l’atac de la seva part enterrada pels àcids húmics i fúlvics. Aïllat sobre el estran, forma un «fong de mar».

També es parla d’alteracions en les transformacions de les roques de la superfície dels asteroides i d’altres cossos celestes com la Lluna, principalment degudes a impactesmeteorítics i que condueixen a la formació d’una regolita.

Aquest procés de transformació té lloc in situ, la qual cosa el distingeix de la remodelació que implica transformacions amb desplaçament de materials que romanen prop del lloc d’origen, i de l’erosió que correspon a les transformacions amb evacuació cap a l’exterior dels materials.[7]

En alguns contextos, les diferències amb el metamorfisme de baixes pressions i temperatura poden no estar clares, particularment en el cas de l’hidrotermalisme.

. . . Alteració dels minerals . . .

L’alteració mineral es regeix essencialment per les lleis de la termodinàmica relacionades amb la conservació de l’energia, rellevants per a les condicions ambientals, sovint en presència de catalitzadors, sent l’aigua el més comú i influent (H
2
O
).

El grau i les escales de temps en què s’alteren els diferents minerals varien segons el producte inicial i les seves propietats físiques i la susceptibilitat a l’alteració. Alguns minerals com el quars i el circón són altament resistents a l’alteració en condicions climàtiques normals. No obstant això, el quars pot canviar a stishovita amb pressió intensa, i el zircó a criotolita (un zircó metamíctic) amb quantitat de components radioactius i temps.

En algunes circumstàncies, un mineral s’altera mantenint la seva forma externa, coneguda com a pseudomorf.

L’alteració mineral és clarament diferent del metamorfisme del procés d’alteració de la roca. També difereix de la intempèrie. No obstant això, aquests processos ajuden en l’alteració mineral. Alguns minerals són membres d’una sèrie de solucions sòlides i són mostres d’una gamma de canvis de composició en un continu, i per tant no són productes d’alteració mineral.

Exfoliació en «peles de ceba» en un caos granític.

Les roques granitognèissiques són les principals roques presents en la superfície dels continents. La seva composició és la d’un granit en sentit ampli: quars, miques, feldespats, possiblement amfíbols, piroxens, granats.

La seva friabilitat, més o menys gran, combinada amb l’alteració i l’arenació que progressa cap avall a una velocitat que varia d’1 a 300 mm per mil anys, expliquen la diferència en els perfils del paisatge. L’alteració dels granits suaus dona relleus angulars. La descamació dels granits alcalins, més resistents, forma plaques grans (anomenades «peles de ceba»).[8]

. . . Alteració dels minerals . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Alteració dels minerals . . .

Previous post Rottweiler
Next post Colomesus psittacus