Sildesalat

Sildesalat er ein salatrett som bruker sild som ein hovudingrediens.

Tradisjonell norsk sildesalat dekorert med eggeplomme, eggekvite og fargerike grønsaker.
Unionsmerket «sildesalaten» som det blei brukt i norske flagg frå 1844 til 1905. I svenske flagg hadde «sillsallaten» langstrekt form med proporsjonane 4:5.

Sildesalat er ein tradisjonell rett i Norden, laget av oppskoren spekesild og andre ingrediensar. Ei særleg dekorativ utgåve av sildesalaten blir tilreidd i ein bolle og kvelva på eit fat, for deretter å bli dekorert med striper eller sektorar av opphakka grønsaker i ulike fargar. Den dekorerte utgåva var opphavet til kallenamnet «sildesalaten» om unionsmerket i norske og svenskeflagg i unionstida.

. . . Sildesalat . . .

  • Asbjørnsen, Peter Christen (Clemens Bonifacius – pseudonym): Fornuftigt Madstel. En tidsmæssig Koge- og Husholdningsbog. P.F. Steensballe. Christiania 1864, s.167. (Ny utgave 1865, finnes også oversatt til dansk og svensk).
  • Erken, Henriette Schønberg: Stor kokebok for større og mindre husholdninger, 14. utgave, Oslo 1941, s. 437.
  • Hagdahl, Charles Emil: Illustreret kogebog, dansk utgave ved André Lütken, Kjøbenhavn 1883, s. 673-674.
  • Schulze, M.: Kogebog, Kristiania 1895, s. 388.
  • Winsnes, Hanna: Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen, Fjerde opplag, Christiania 1851, s. 351.

. . . Sildesalat . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Sildesalat . . .

Previous post Verdscupen i alpine greiner 2007/Menn
Next post Hn/Klanglaust barke-gnikeljod